2010. május 18., kedd




A TŰSARKÚ TÖRTÉNETE



Eleinte a harisnyához hasonlóan a magassarkú cipő is a férfiak ruhatárához tartozott. A tízcentis, tűhegyes változattal felszerelt lábbeli mára a női gardróbok legszexisebb darabjává vált. A magassarkú története a kezdetektől.



Szép és nőies


A magassarkú cipő története egyes források szerint az ókorig nyúlik vissza: a kutatók egyiptomi sírokban és templomokban magasított lábbelit viselő embereket ábrázoló falfestményekre bukkantak. A középkorban a 16. században találkozhattunk újra a magassarkúval, mely hímnemű viselőjéről azt jelezte, jómódú nemesember.




A benne pompázó lábakra tekinteni kellemes


A saroknak természetesen praktikus funkciója is volt, hiszen lovaglás közben segített megtartani a lábat a kengyelben. Hölgy hivatalosan 1533-ban viselt először magassarkút: Medici Katalin ez évben egy hasonló alkalmatossággal ellátott lábbeliben ment hozzá II. Henrikhez. Ettől kezdve, egészen a 19. századig nők és férfiak egyaránt hordtak magassarkút, majd az attraktív lábbeli teljesen kiszorult az urak gardróbjából. Olykor azért még visszatért "vendégségbe": az amerikai vadnyugaton a cowboycsizmák jellegzetessége lett, az 1970-es évek diszkókorszaka pedig a tehéntereléssel nem foglalkozó városi legények ruhatárába is becsábította.

A tűsarkú megjelenése ekkor azonban még váratott magára: a technológia csak a 20. században tette lehetővé ennyire magas, vékony és mégis stabil sarkak gyártását. Mára a magassarkú cipő egy igazi nő ruhatárának természetes kiegészítője. A benne pompázó lábakra tekinteni kellemes elfoglaltság, viselni már kevésbé. De mivel ez utóbbiról a férfiaknak kevés a tapasztalatuk - kivéve persze a transzvesztitákat -, elvárják partnerüktől, hogy legalább különleges alkalmakkor bújtassák lábfejüket egy tíz-tizenöt centi magas csodába. Kivételt képeznek persze az átlagosnál alacsonyabb férfiak, akik nemigen szeretik, ha partnernőjük föléjük magasodva "elnyomja" őket.



Mára a magassarkú cipő egy igazi nő ruhatárának természetes kiegészítője



A divatirányzatok változása e híres lábbelit nem érintette: bár időnként felzárkóztak mellé a vastag sarkak és a teletalpak; a vörös tűsarkú mindig is az igazi nőiesség megtestesítője maradt. S valószínűleg marad is, még jó ideig. Tehát, hölgyeim, a hétköznapi lábkímélő sportcipők után a szombat esti vacsorára igenis vegyék elő a szekrényből a férfiak kedvencét, és hódítsanak vele kedvükre.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése